پیرو کلام امیرعوالم خلقت اعرف الحق تعرف اهله

معرفی و نقد تمدن اسلامی اثر ژوزف بورلو - عابدین رضایی

 

معرفی و نقد تمدن اسلامی اثر ژوزف بورلو - عابدین رضایی

مقدمه :

تمدن در زبان انگلیسی «civilization» و در عربی «حضاره» خوانده می شود و در لغت به معنای شهرنشینی و از ریشه مدینه و مدنیت گرفته شده و به معنی دیگر متخلق شدن به شهرنشینی یا خوی و خصلت شهرنشینی به خود گرفتن می باشد و بدان معناست که بشر در سایه آن به تشکیل جوامعی پرداخته و شهر نشین شده است. در زبانهای خارجی نیز کلمه تمدن «civilization» از کلمه «civita» که در مقابل وحشیگری قرار گرفته و از کلمه «civilis» که معنی شهرنشینی دارد گرفته شده است. برای واژه تمدن نیز همانند فرهنگ معانی و تعاریف گوناگونی وجود دارد، برای مثال باستان شناسان تمدن را به وجود آثار هنری و باستانی گفته اند، مورخین میراث گذشته یک جامعه را که به نسل آینده منتقل می‌شود تمدن به حساب آورده اند. سیاسیون آن را به برقراری روابط خارجی و حسن جریان امور داخلی کشور تعبیر نموده‌اند و هر یک از دریچه و روزنه ای خاص بدان پرداخته اند که هیچ یک مفهوم کاملی را ارائه نمی‌کند. به عقیده جامعه شناسان تمدن حالتی مترقی است که ملت‌ها در پرتو آن تحت تأثیر دانش‌های جدید قرار می گیرند و به نهایت ترقی و علوم و فنون دست می یابند.



:: برچسب‌ها: معرفی و نقد تمدن اسلامی اثر ژوزف بورلو - عابدین رضایی , [ ادامه مطلب ] |
ن : علی حسین زاده
ت : سه شنبه 14 خرداد 1392
امام موسی بن جعفر علیه السلام در دایره المعارف ها - احمد عابدی

امام موسی بن جعفر علیه السلام در دایره المعارف ها - احمد عابدی

 

سابقه دایره المعارف نویسی به قرنهای اولیه اسلام بر می گردد، دایره المعارف از نظر معنا مترادف با "موسوعه" ، جامع العلوم" ،‌ "دانشنامه" و " محیط المعارف" است. اینگونه کتابها بخش وسیعی از علوم و معارف و دانش بشری را فرا می گیرد.

دایره المعارف- که غالباً به ترتیب الفبا است- از کاه تا کهکشان را در بر داشته و ذیل مدخل های متنوع و پراکنده با مقالات کوتاه یا بلند اصطلاحات علوم مختلف، عالمان و شخصیتهای مهم تاریخ و زمانها و مکانهای صاحب نام را معرفی می کند.



:: موضوعات مرتبط: اهل البیت علیهم السلام، ،
:: برچسب‌ها: موسی بن جعفر علیه السلام, لغت نامه دهخدا, دایره المعارف بزرگ اسلامی, دانشنامه جهان اسلام, احمد عابدی, [ ادامه مطلب ] |
ن : علی حسین زاده
ت : دو شنبه 13 خرداد 1392
سؤالات شیعه درباره انتخاب عثمان به خلافت (قسمت اول) - حسین تهرانی

سؤالات شیعه درباره انتخاب عثمان به خلافت (قسمت اول) - حسین تهرانی

تعیین مجلس شورا و انتخاب عثمان :

عمر در واپسین دم حیات، شورایی مرکّب از شش نفر «علی بن ابی طالب علیه السلام، عثمان بن عفان، طلحه، زبیر، عبدالرحمن بن عوف، سعد بن ابی وقاص» تشکیل داد تا نامبردگان با توجه به اختیارات سرنوشت ساز «عبدالرحمن بن عوف»، یکی از این عده را انتخاب و به مقام خلافتش رأی دهند.
در اینجا نظر خوانندگان را به اصل وصیت عمر مبنی بر تشکیل شورایی 6 نفری بنابر آنچه که خود علمای عامه نقل کرده اند جلب می نماییم.



:: موضوعات مرتبط: اهل سنت، ،
:: برچسب‌ها: سؤالات شیعه, عثمان, خلافت, حسین تهرانی, [ ادامه مطلب ] |
ن : علی حسین زاده
ت : دو شنبه 13 خرداد 1392
نکاتی درباره ی تقیه در سنت امامیه - دون استوارت ؛ ترجمه محمدکاظم رحمتی

نکاتی درباره ی تقیه در سنت امامیه - دون استوارت ؛ ترجمه محمدکاظم رحمتی

نوشته‌ی ذیل نحوه‌ی سلوک عالمان امامی با هم‌تایان سنی خود در سده‌های میانه را بررسی می‌کند و نکاتی سودمند دارد که شایسته‌ی تأمل و عبرت است.

وضع گروه‌های در حاشیه [اقلیت] و چگونگی تعامل آن‌ها با اکثریت و شیوه‌های هم‌زیستی آن‌ها با دیگر گروه‌ها به ویژه اکثریت، از مسائلی است که برای فهم آن باید به سنت‌های عملی متداول در میان همان گروه‌ها توجه کرد و تنها با توجه به سنت‌های عملی است که می‌توان منطق نهفته در شیوه‌های رفتاری گروه‌های اقلیت را دریافت. نوشته‌ی حاضر با تکیه بر همین موضوع بحث تقیه را بررسی می‌کند و اهمیت آن را برای ادراک و فهم چگونگی تعامل عالمان امامی را در قرن دهم در قلمرو عثمانی که چندی موضوع بحث و نزاع است نشان می‌دهد.



:: برچسب‌ها: محمدکاظم رحمتی, تقیه, دون استوارت, سنت امامیه, تاریخ تشیع, [ ادامه مطلب ] |
ن : علی حسین زاده
ت : شنبه 11 خرداد 1392
عمربن خطاب تازیانه زدن زنان عزادار و بی حرمت دانستن

عمربن خطاب تازیانه زدن زنان عزادار و بی حرمت دانستن

..  پس از مرگ خالد بن ولید عدّه اى از زنان در منزل میمونه (یکى از همسران رسول خدا صلى الله علیه وآله) اجتماع کرده و مى گریستند.
عمر تازیانه به دست، همراه ابن عبّاس به آنجا آمد و به ابن عبّاس گفت: وارد منزل شو و به امّ المؤمنین بگو حجاب بگیرد.
آنگاه زنان را از آنجا بیرون کن! ابن عبّاس داخل شد و آنها را بیرون میکرد. عمر نیز آنان را یکی یکی با تازیانه مى زد.

در این میان که او زنان را مى زد، روسرى از سر یکى از زنان افتاد (و موهایش پیدا شد)
بعضى که آنجا حاضر بودند به عمر گفتند: اى امیرالمؤمنین! روسریش افتاده! پاسخ داد خوب شد، او هیچ حرمت و احترامى ندارد.
عبدالرّزاق صنعانى پس از نقل این ماجرا، از استادش معمر نقل مى کند:
{ معمر از این سخن عمر که گفت این زن هیچ حرمتی ندارد، تعجّب مى کرد.}

رجال این حدیث در تقریب التهذیب ابن حجر:مؤلف کتاب أبوبکر عبدالرزاق الصنعانی: ثقة حافظ مصنف شهیر
سفیان بن عیینة: ثقة حافظ نقیة إمام حجة عمروبن دینار المکی: ثقة ثبت



:: موضوعات مرتبط: اهل سنت، ،
:: برچسب‌ها: حقارت زن ا, حمله به زنان عمر, رفتار عمر با زنان, رفتار وهابیت بازن, زنان از دیدگاه عمر, عمربن خطاب آزار زنان, عمربن خطاب بی حرمتی زنان, عمربن خطاب حقوق زنان, عمربن خطاب حمله زنان, عمربن خطاب خشونت به زنان, عمربن خطاب کتک زن زنان, کتک زن زنان,
ن : علی حسین زاده
ت : جمعه 10 خرداد 1392

محمد بن حسن عسکری (عج) آخرین امام از امامان دوازده گانه شیعیان است. در ١۵ شعبان سال ٢۵۵ هـ.ق در سامرا به دنیا آمد و تنها فرزند امام حسن عسکری (ع)، یازدهمین امام شعیان ما است. مادر آن حضرت نرجس (نرگس) است که گفته اند از نوادگان قیصر روم بوده است. «مهدی» حُجَت، قائم منتظر، خلف صالح، بقیه الله، صاحب زمان، ولی عصر و امام عصر از لقبهای آن حضرت است.